فکر کنید که مشغول نوشتن پایاننامه هستید. دادههای آماری خود را جمعآوری کردهاید و حالا اعداد زیادی پیش روی شماست. حال وقت آن است تا آنالیز آماری انجام دهید تا بتوانید از این دادهها معانی مشخصی بیرون بکشید. تکنیکهای بسیاری برای انجام آنالیز آماری وجود دارد. این مقاله خلاصهای از مفاهیم آنالیز آماری و تکنیکهای مورداستفاده آن و همچنین نرمافزار لیزرل (LISREL) ارائه میشود .
کیفی یا کمی ، مسئله این است
روشهای پژوهشی به دو دسته کیفی و کمی تقسیم میشوند. انتخاب روش شما به سؤالات پژوهشی، مبنای کار، ترجیحات یا مهارتهای شما بستگی دارد .
در روش کیفی، دادهها معمولاً شامل کلمات، عبارت یا حتی تصاویر میشوند. آنالیز کیفی معمولاً برای بررسی چگونگی و دلیل رخ دادن چیزها استفاده میشود . منابع این دادههای کیفی معمولاً مصاحبهها یا گروههای مشورتی و غیره هستند .
آنالیز کمی دادههای عددی هستند که برای تحلیل آن از روشهای آنالیز آماری و تکنیکهای ریاضیاتی استفاده میکنیم. منابع این دادهها معمولاً نظرسنجیها یا مشاهدات و غیره هستند .
آنالیز آماری زیرمجموعه آنالیز داده است . در زمینه هوش تجاری (BI) ، آنالیز آماری کار جمعآوری و موشکافی نمونه دادههای مجموعهای از نمونهها یا همان جمعیت را انجام میدهد .
« نمونه در آمار به معنی یک نماینده منتخب از جمعیت کل است . »
آنالیز آماری میتواند به پنج مرحله مختلف تقسیم شود :
- شرح ماهیت داده مورد آنالیز
- بررسی ارتباط دادهها با جمعیت مبنا
- ایجاد مدلی برای درک چگونگی ارتباط دادهها با جمعیت مبنا
- اثبات (یا رد) اعتبار مدل
- به کارگیری آنالیزهای پیشبینانه برای اجرای سناریوها جهت کمک به اقدامات آتی
معنی دادهها
اولین کاری که با هر داده میکنیم خلاصه سازی آن است . خلاصهسازی یعنی ارائه دادهها به بهترین نحو به شکلی که معنیشان را نشان دهد . یکی از پرکاربردترین روشهای خلاصهسازی استفاده از گرافها و نمودارهای میلهای است که تمامی دادهها را در گروههای مختلف نشان میدهد .
« نمودارهای میلهای تمامی دادهها را در گروههای مختلف نشان میدهد »
انجام این کار بهصورت دستی با توجه به پیچیدگیهای خاص خود بسیار سخت است و معمولاً برای این کار از نرمافزارهای آماری مانند SPSS یا LISREL استفاده میشود.
لیزرل یا LISREL به معنی روابط ساختاری خطی (linear structural relations) یک بسته نرمافزاری آماری اختصاصی است که از آن برای مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده میشود . آنالیز با لیزرل نیاز به دانش آماری بالایی دارد .
آنالیز آماری به همراه ابزار آن مانند لیزرل را میتوان برای آنالیز کمی و کیفی استفاده کرد تا بتوان از دادهها به گرایشهای مشخصی رسید .
مثلاً در یک فروشگاه، میتوان از آنالیز آماری برای پیدا کردن الگوهای درون دادههای بدون ساختار (مثل نظرات) و ساختاریافته (مثل اطلاعات خرید) مشتری جهت ایجاد تجربه بهتری برای مشتری و افزایش فروش استفاده کرد .
امروزه برای هر آمارگری که با دادههای حجیم کار میکند ، آنالیز آماری و آشنایی با نرمافزارهایی مانند لیزرل جهت آنالیز کیفی و کمی دادهها الزامی است .
Other posts
- آشنایی با نرم افزارها و روش های مختلف جهت آنالیز آماری پایان نامه
- مکس کیودا،آنالیز کیفی،گراندد تئوری،تحلیل کیفی،آنالیز پایان نامه،maxqda
- آنالیز و تحلیل آماری پایان نامه ارشد و دکتری با matlab ، spss و lisrel
- تحلیل و آنالیز آماری با متلب (Matlab) ، اس پی اس اس (spss) و لیزرل (lisrel)
- آشنایی با نرم افزارهای آنالیز داده یا آنالیز آماری لیزرل (Lisrel) و ایویوز (Eviews)
- راهنمای آنالیز آماری پایان نامه و رساله دکتری با spss
- آنالیز آماری پایان نامه با نرم افزار